Fa més qui vol que qui pot 24 No tens interessos en el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP)?

No tens interessos en el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP)?

Joan Guerola

Tres companys i amics debateixen en una cafeteria de ciutat.

En Bosch (amb les palmells de les mans unides i els dits entrellaçats)
A mi no m’agradaria que el meu país, les tres províncies del ditxós Levante espanyol, fora una colònia com és a hora d’ara. Què hi puc fer per canviar-lo. Fins i tot què puc fer perquè la situació no m’arrosegue al no-res.

L’amic blaver
Podries dir-m’ho més clar, donar-me exemples.

En Bosch
Encara més! Fotre, que embeulat estàs, xaval! No vull anar contra ningú. Només construir el que jo diria un país normalitzat. Que siga diferent amb una economia sostenible, amb democràcia vertadera, que no siguem ciutadans de segona fila.

L’amic blaver
Absolutament d’acord, Bosch.

Pep Amagat
Xe, tu creus que ens defensarà l’Oltra per aconseguir el final de l’espoli de l’estat que s’està fent des de temps o passarà de puntetes per sobre de la qüestió, sense fer-ne cas.
Tanmateix m’hi sent orfe de candidats que em siguen adients. Això és així. La qüestió és que no sé a qui votar.  
No tinc un partit amb un candidat que em defense i ens defense, que tinga un missatge estrictament en clau nacionalista. No sols que es diferencie dels restants la qual cosa no és difícil perquè més aïnes són de caire espanyolista sinó també que m’enganxe i que tinga una línia dura i ferma.

En Bosch
La gent es defineix més d’esquerra del que vota a l’hora de la veritat. Jo m’hi conformaria amb construir un país normal, t’ho torne a dir. De fet, no tenim més que un país desolat, ni que hagueren passat els bàrbars. I els que ho han fet estan pel carrer amb les butxaques plenes de diners.

Pep Amagat
Crec què Mònica no és la candidata què necessita el País Valencià en un moment en què està en joc el nostre poble. Com que no tinc candidat tot i això, abans de votar Podemos, la votaré. Però vols que et diga una cosa. Xicon, afaga’t fort, si no em teníem prou de ser una colònia, ara EU i US pretenen hispanoamericanitzar-nos.

L’amic blaver
Mmmm… Però que dius ara! Això és molt dràstic. (alça els braços i els sosté enlaire)
Ets massa destarifat, xe! Em sembla que pixes fora de porró.

En Bosch
Que vols dir que encara hi arribaran més centreamericans i sudamericans. Que no n’hi ha prou ja! A eixe pas ens destrossaran i ens trepitjaran la llengua encara més. O bé passa que no t’entenc de res. Parles d’un tema que no sé de què va.

Pep Amagat
No ets l’únic. La gent no en sap quasi res. N’has sentit a parlar del Transatlantic Trade and Investment Partnership. N’has sentit a parlar, Bosch?

En Bosch
Nooo... No en sabia res ni n’havia sentit a parlar, de debò.

Pep Amagat
Natural. S'està negociant en secret, d'esquena a la ciutadania. No volen ni la més mínima intromissió de la premsa.
El Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP) proposa el Lliure Comerç entre Estats Units i Europa.
Com et deia es negocia en secret, d'esquena a la ciutadania. Es pretén lliurar els Serveis Públics a l'empresa privada. Acabar amb la Regulació dels Mercats Financers… Permetre la Lliure circulació de les Dades de la Ciutadania

L’amic blaver
Pep, vols dir que això és creïble? De veritat tot el món ho veu tan negatiu? Opinions com la teua no representa crear alarma social.

Pep Amagat (el senyala amb el dit índex)
Xe, sembla que ho defenses. No tens interessos en el TTIP?

L’amic blaver
Pep, tu sempre tocant-me els nassos. Que cony t’hi estas inventant?
Anem a veure, no siguem polèmics abans d’hora. Potser hi haja avantatges per a la gent , no? De fet, que hi ha d’anormal, això pam dalt pam baix ho tenim ara, i no passa res. Bé, sí que passa, sí, que els valencians hem perdut llocs de treball i estic cansat de fer cura darrere moros perquè en toque la visita cada volta que vaig al metge.

Pep Amagat (encén un cigarret, fa una pipada i segueix dient)
No sigues gran debades que t’ho he de donar tot mastegat. Es pretén lliurar els Serveis Públics a l'empresa privada. Ja veurem com dins de quatre dies mal comptats ens hi estarem queixant dels serveis tan roïns que ens donaran els metges. Si ara un especialista amb prou feines ens visita en uns minuts, llavors veurem quines visites ens fan, Déu ni do la que ens espera. Jo no sé si ho executaran o no, però tu retín-ho en la memòria.

L’amic blaver
Com deia la meua àvia, Déu proveirà, i no gosaran fer-lo... eixe TTIP.

Pep Amagat
Tan de bo no ho facen. Serà molt polèmic. Es diu que als treballadors, que ja ens han cardat amb la reforma laboral, encara estarem pitjor amb eixe tractat. Augmentarà l’atur.
Es permetrà el Fracking que és rebutjat per grups ecologistes perquè contamina el sòl i l’aigua potable, també es permetran substàncies que en US es donen als porcs i que produeixen càncer.
Els defensors del TTIP diuen que permet eliminar els obstacles de taxes duaneres i suprimir  les normatives internes que protegeixen la seguretat i el medi ambient.

L’amic blaver
Tot això que dius semblen idees sense ficaci, xicon? On ho has llegit o ho has sentit?

En Bosch
No, home, no. Normal venint dels nordamericans. S’hi pot esperar de tot. Francament no n’havia sentit res, però sí que coneixia que a Llatinoamèrica havien creat o volien crear l'ALCA (Àrea de Lliure Comerç de les Amèriques). No sé si encara és actiu ja que bastants països sudamericans, tal com Veneçuela de Chavez o Bolívia de Evo Morales…, s’han rebotat.

Pep Amagat
Per açò t’havia dit que EU i US pretenen hispanomaricanitzar-nos, ho enteneu ara?  Això del TTIP només és bo pels grans holdings. Els lobbies polítics i econòmics d’EU i US pressionen i van junts. Farem més rics als rics, o no? El tractat de lliure de comerç entre Canadà, US i Mèxic ho demostra clarament.

En Bosch
I dins de quatre dies algun d’aquests empresaris eixirà en llistes sobre els més rics del món, sembla mentida, xe. No em digues que algun dia veuré una fàbrica qualsevol en els camps on tanta suor hi va deixar el meu avi.

Pep Amagat
De més grosses n’hem vist. A mi em sembla que el que volen és que tinguen via lliure les multinacionals. Precisament els grans capitals que han causat la crisi que ara tenim encara en volen més, de diners. Eliminar barreres comercials i tot un seguit de normes al seu favor.

L’amic blaver
Tot açò que expliques és horrible. No sé si creure’t, però... i si és veritat? Per què els del PP no ho expliquen?

Pep Amagat
Perquè hi estan interessats. Em sembla que els del PP ja fa temps que porten l’idea de privatitzar el que queda en peu del sector públic, com ara la Seguretat Social.
Us imagineu que anul·len els drets dels ciutadans, els drets laborals i que privatitzen els serveis públics: correus, pensions, seguretat social…

En Bosch (es posa les mans a la cara)
I com tenen majoria absoluta en un tres i no res aproven les lleis. Com han fet ara amb l’anomenada ‘Llei Mordassa’. A veure qui té collons de protestar, de fer manifestacions: torna el franquisme, no us pareix? De seguida fan creu i ratlla a la llei aprovada i, com van per feina, a per una altra llei. Segur que quan presenten a debatre el TTIP, potser en un obrir i tancar d’ulls l’han aprovat.
Tindran la llei del TTIP, i a qui protesta li aplicaran la ‘Llei Mordassa’. Au, arreglaet, i Espanya serà un país fort economicament, però la gent patirà encara més. Anem cap a la societat nordamericana, de categoria, tio!

Pep Amagat
El TTIP deu ser un organisme tancat, elaborat fins a les ínfimes línies de l’atmosfera sota el comandament de les multinacionals. No em fa cap gràcia, res de bo en podem esperar, tan de bo m’enganye. Tot em fa entreveure que les normes ambientals se les passaran per on els vindrà la gana, si considerem que US no va ratificar el protocol de Kyoto. Per altra banda, els llauradors amb propietats xicotetes i els empresaris xicotets se n’aniran a pastar fang.

L’amic blaver
Jo no hi enten ni un borrall i tu n’estàs assabentat de tot i que tens bona xerrameca.
(L’amic blaver somriu)

En Bosch
Xe, que barbaritat! No fugim d’estudi que pot arribar a ser veritat. Jo que volia lluitar perquè el País Valencià no fora una colònia de l’estat
espanyol i tu m’ho dibuixes de manera que en el futur encara la situació potser serà molt pitjor.
Davant tanta impotència, els tres decideixen fer-se’n una altra cervesa.
 

Pau i bé

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat