Grup de lectura: El Moviment del cavall d'A. Camilleri

Tercera lectura de les quatre programades per a la Vuitena temporada del Grup de Lectura del Bloc Jaume I.

Recordeu que els socis del Bloc Jaume I tenim un descompte del 25% en comprar-lo a la llibreria l'Esplai.

Aquesta vegada, l'autor, com podreu suposar, no ens acompanyarà, però sí ho farà Enric Salom, traductor de la novel·la que anem a comentar.

Sense renunciar a l’escenari per excel·lència de les seues novel·les, Andrea Camilleri ens trasllada a la Sicília del segle XIX. L’inspector d’Hisenda Giovanni Bovara, genovés però de pares sicilians, arriba a Vigata per recaptar els impopulars impostos sobre la mòlta agrícola que el govern italià exigia als terratinents sicilians. Però allà es troba amb una complicada xarxa per a defraudar l’Estat, cosa que Bovara no pensa consentir, tot i que haja d’enfrontar-se al joc brut de la màfia dels terratinents. De fet, l’inspector acaba sent acusat d’un crim que presencia per casualitat. Tancat en un calabós i amb unes perspectives negríssimes, rescata dels records infantils el dialecte sicilià dels seus pares i la manera de pensar dels seus avantpassats per tal de dur endavant, com si es tractara d’una partida d’escacs, l’única jugada amb què pot véncer els enemics i salvar la vida.

Andrea Camilleri és un guionista, director teatral i televisiu, i novel·lista italià. Va néixer a Porto Empedocle (província d'Agrigent, Sicília) el 6 de setembre de 1925.

Ha publicat assajos, cròniques i diverses narracions ambientades en la Sicília de la segona meitat del segle XIX. Però, a partir del 1994, amb la creació del comissari Salvo Montalbano (nom triat com a homenatge a l'escriptor barceloní Manuel Vázquez Montalbán) i la seva sèrie de novel·les policíaques, aquest autor es va convertir en un dels escriptors de més èxit al seu país. El personatge va passar a ser gairebé un heroi nacional a Itàlia i ha protagonitzat una sèrie de televisió supervisada pel seu creador.
Durant quaranta anys va ser guionista i director de teatre i televisió. Camilleri es va iniciar amb una sèrie de muntatges d'obres de Luigi Pirandello, Eugène Ionesco, T. S. Eliot i Samuel Beckett per al teatre, i com a productor i coguionista de la sèrie del comissari Maigret de Simenon per a la televisió italiana, o les aventures del tinent Sheridan, que es van fer molt populars.

El 1978 va publicar la seva primera novel·la, El curs de les coses, la primera d'una sèrie de novel·les històriques ambientades a la Sicília del segle XIX. El 1980, a Un fil de fum, ja apareix la ciutat imaginària de Vigata, que protagonitzarà més endavant la saga policíaca de Montalbano.

Les obres de Camilleri són conegudes arreu del món i han estat traduïdes a més de vint llengües. Gaudeixen d'un bon predicament entre els lectors dels Països Catalans i han estat àmpliament publicades per Edicions 62 en traducció majoritàriament d'Anna Casassas i de Pau Vidal, el qual amb la seva novel·la Aigua bruta (Premi de Literatura Científica 2006) fa un homenatge a l'autor sicilià en la persona del protagonista, Miquel Camiller, jove lingüista esdevingut detectiu de cop i volta.

Camilleri guanya el IX Premi Pepe Carvalho de novel·la negra que atorga el festival de novel·la negra de Barcelona, BCNegra
 
Enric Salom (Carcaixent, 1962) és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València i ha cursat estudis de grau superior d'italià a l'EOI d'Alzira. Desenvolupa la seua carrera com a docent a l'IES Rei En Jaume d'Alzira i és membre del consell assessor d'edicions Bromera. Ha traduït de l'italià autors com ara Giacomo Casanova, Pier Paolo Passolini, Dario Fo, Gianni Rodari. D'Andrea Camilleri ha traduït, entre molts altres, 'El moviment del cavall'.Tercera lectura de les quatre programades per a la Vuitena temporada del Grup de Lectura del Bloc Jaume I.

Recordeu que els socis del Bloc Jaume I tenim un descompte del 25% en comprar-lo a la llibreria l'Esplai.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat