La Universitat Catalana d'Estiu amb Toni Teruel.

Divendres passat ens tornàrem a trobar al Casal del Bloc Jaume I de l'Alcúdia en el que havia de ser tercer sopar-xerrada de la XX Temporada. El primer, que es va haver d'ajornar (L'imaginari fantàstic del valencians', amb Fsc. Gisbert) i ja l'hem reprogramat per al 19 de maig al mateix lloc i hora. Abans però, el 5 de maig, tindrem també a Joan Ramón Sànchez i Palacio que ens parlarà del seu llibre 'La desfeta del sistema financer valencià', dels quals us informarem pròximament, esperant que siguen del vostre interés.
         
Una vegada fets els aclariments i anuncis de propers sopar-xerrades, ens centrarem en la xerrada que ens va oferir el membre del Bloc Jaume I de l'Alcúdia Toni Teruel sobre 'La Universitat Catalana d'Estiu de Parada'. Unes 25 persones vam poder saber de primera mà (Toni Teruel ha assistit 20 anys ininterrompudament als cursos i va ser president d'AMICSPRADA des del 2004 al 2007) els difícils inicis, allà pel 1968, on encara no es deia Universitat Catalana d'Estiu, sinó Diada Catalana, on un grup de joves, el GREC va voler recuperar la nostra llengua en un territori, el francés que quasi havia aconseguit exterminar-la. Va anar oferint-nos dades d'assistència, els problemes que els primers anys van sorgir davant l'allau d'inscrits i la dificultat per atendre'ls mínimament (dormir, menjar). La Universitat Catalana d'Estiu es va anar consolidant, ampliant les seues seccions del saber i donant cabuda fins i tot partits polítics en temps en que al nostre Estat encara estavem sota el jou del feixisme (l'any 1975, abans de que es morís el dictador -recordem que es fa a l'estiu i aquell va morir el novembre- es van inscriure 25 partits polítics, prohibits a l'estat Espanyol i hui dia també acudeixen per donar a conèixer les seues proclames i objectius).
 
           
La Universitat catalana d'Estiu s'ha consolidat com un punt de trobada on de matí es realitzen cursos d'estudis vigents a les universitats, de vesprada hi ha tallers d'artesania, excursionisme pels Pirineus i de nit acaben amb concerts i recitals. Està oberta també a aquells que volen presentar llibres, i a les associacions per presentar les seues activitats.

A les jornades acudeix gent de tots els terrritoris de parla catalana, a més d'estudiants, lectors i professors de les Universitats on s'estudia la nostra llengua, des d''Austràlia fins i tot.
Una vetllada molt interessant com les properes que hem anunciat més amunt i que us convidem a compartir amb nosaltres.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat