Primer sopar de la XX Temporada de sopars-xerrada.

L'imaginari fantàstic dels valencians, amb Francesc Gisbert

Encetem nova temporada de Sopars-Xerrada (i ja en van XX) el proper divendres 3 de febrer amb Francesc Gisbert, que ens parlarà de l'imaginari fantàstic dels valencians. El farem, com sempre, al casal del Bloc Jaume I de l'Alcúdia a partir de les 21:30 hores i us recordem que només heu de dur l'entrepà, de la resta ens encareguem nosaltres. US ESPEREM! 

Francesc Gisbert i Muñoz
COORDINADORA PEL VALENCIÀ DE L'ALCOIÀ I EL COMTAT

Quants de vosaltres coneixeu el Butoni, la Quarantamaula, les Miules, l'haqueta de foc, el saginer, el gegant Esclafamuntanyes, els gambosins, els nyítols o el Trib Reial? Sabeu qui és la Mare dels Vents o què s'hi amaga a la caixa de les Caterinetes? Per què celebrem Sant Joan o quin és l'origen de Tots Sants?
 

Els valencians posseïm una mitologia popular, de criatures fantàstiques, presents en llegendes i rondalles. Abans, el seu nom eriçava els cabells i provocava feredat, eren temuts pels infants i respectats pels grans, invocats per les mares i conjurats per les àvies: «Porta't bé, o vindrà...», «No vages sol pel carrer a eixes hores, o t'eixirà...». Ara, dormen adormits en el túnel del temps. Però formen part de la nostra identitat, del bagatge cultural que ens identifica com a poble.

Francesc Gisbert ha dedicat una part de la seua vida a conéixer-los i divulgar-los.

Francesc Gisbert Muñoz va nàixer a Alcoi, és professor de llengua i literatura i autor de vora quaranta llibres, pels quals ha rebut nombrosos premis literaris. És un activista cultural, President de la Coordinadora pel Valencià de l'Alcoià i el Comtat, i col·labora habitualment en diversos mitjans de cumunicació. En l'àmbit de la literatura infantil i juvenil, ha estat ditingit amb premis com el Bancaixa, el Carmesina, el Laurèdia d'Andorra, el Barcanova, el Folch i Torres o el Ciutat d'Alzira, per llibres com Misteris S.L., El secret de l'alquimista o La Maria no té por. També ha escrit novel·la, Els lluitadors, sobre l'Alcoi industrial i revolucionari, o Un món de bojos, sobre la societat actual. És estudiós de la cultura popular, amb els llibres Màgia per a un poble. Guia de creences i creiatures màgiques populars (Bullent), A què juguem? Els nostres jocs i joguets populars i els contes il·lustrats sobre els personatges fantàstics del nostre imaginari, La Maria no té por. Llibre dels espantacriatures, escrit en col·laboració amb Dani Miquel, i la col·lecció "Els amics dels monstres". 

Comentaris

Bloc Jaume I de l\'Alcúdia L\'ALCÚDIA
1.

L'acte 'Sopar-xerrada amb Francesc Gisbert l'hem hagut de postpossar per indisposició del convidat, ja avisarem si el podem tornar a programar més endavant...

  • 0
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat