Santi Vallés: El somni d'una república de lletres escapçat per una guerra

Darrer sopar-xerrada de la XIX Temporada, divendres 18 de novembre al Casal del Bloc Jaume I de l'Alcúdia, C/ Sant Jaume, 31 a les 21:30 hores. 

En complir-se vuitanta anys de l'esclat de la Guerra Civil, són molts els programes d'actes i efemèrides organitzades arreu per rememorar les repercussions d'aquella desfeta. El colp d'estat del general Franco no només va suposar l'inici de la fi del valencianisme republicà, sinó la interrupció completa del que durant els anys precedents havia sigut la seua forma d'expressió: les seus publicacions periòdiques. Des de la proclamació de la II República el 14 d'abril de 1931 i fins juliol de 1936, són moltes les capçaleres, setmanaris i revistes que ixen al carrer. Són uns anys decisius, un període de temps en què les publicacions valencianistes viuen el seu moment àlgid, coincidint amb el que hom ha anomenat Segona Renaixença.

Vallés Casanoves, Santi (l'Alcúdia, 1967) Doctorand de la Universitat de València, Santi Vallés és especialista en l'estudi del valencianisme polític i cultural del segle XX. Dins d'aquest àmbit d'investigació s'emmarquen la seua biografia sobre Josep Lluís Bausset, Converses amb l'home subterrani (2000); el seu estudi monogràfic sobre la revista Acció Valenciana (1930-1931), publicat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua l'any 2008; la seua tesi doctoral (actualment en preparació) sobre la figura d'Adolf Pizcueta, i l'edició de la correspondència entre el mateix Pizcueta i Emili Gómez Nadal, publicada l'any 2009 per Laberintos, la revista dels estudis dels exilis culturals.
 

A més d'estudiós de la premsa i de les publicacions valencianistes de l'època d'entreguerres, Santi Vallés també és un bon coneixedor dels mitjans de comunicació escrita per dins. Des de 1988, en què començà les seues primeres col·laboracions en premsa fins al moment actual, Santi Vallés ha sigut corresponsal del diari Levante-EMV durant més de vint anys, a banda de col·laborador de diaris i setmanaris en valencià com ara Crònica, El Punt o El Temps i de revistes com Saó o Lletres Valencianes.

Llicenciat en Filologia Catalana i Filologia Hispànica, ha sigut professor de Literatura de la Facultat de Filologia de la Universitat de València i tècnic lingüístic de la Conselleria de Cultura i Educació de la Generalitat Valenciana. Actualment treballa en l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, en la creació del repositori digital de publicacions periòdiques valencianistes més complet fet fins al moment, així com el CIVAL (Corpus Informatitzat del Valencià), el repertori més important de la nostra llengua fet fins al moment, amb més de set mil obres des del segle XIII fins a l'actualitat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat