Correllengua 2016 i XXI Premis Jaume I de l'Alcúdia

Un any més, la Flama de la Llengua recorrerà els carrers del poble des del parc de la Nòria, amb la participació dels grups que hi teniu al cartell. En acabar, XXI Lliurament dels Premis Jaume I de l'Alcúdia, als Salons Segle XXI i que enguany són per a:

PREMI JOAN FUSTER

Edicions del Bullent

És una de les editorials del País Valencià de més llarga trajectòria. Aquesta editorial considera que la cultura és vital per al desenvolupament de la societat i és per això que editen llibres i s'esforcen perquè la gent els conega. La seua tasca editorial començà en 1983 amb vocació d'abastir-nos, als valencians, de llibres en la pròpia llengua. Ara compten amb col·leccions de narrativa per als més menuts i per als més grans i també d'assaig i de suport a l'ensenyament. A més a més, Edicions del Bullent convoca anualment, des de 1980, el Premi Enric Valor de narrativa juvenil amb l'Ajuntament de Picanya, i el premi Bernat Capó de disfusió de la cultura popular amb el Museu Valencià d'Etnologia. També publiquen altres premis com el Soler i Estruch de narrativa curta. Són membres de l'Associació d'Editors del País Valencià i de l'Associació d'Editors en llengua catalana.

PREMI TIO CANYA

Associació El Tempir

L'associació Cívica per la Llengua El Tempir va nàixer al voltant de 1994 amb l'objectiu de contribuir a la represa lingüística del valencià. El seu àmbit d'actuació és, principalment Elx, una ciutat amb més de 230.000 habitants que constitueix un dels tres nuclis industrials i econòmics més importants del País Valencià. Les seues activitats se centren en el camp de l'ensenyament, promovent l'obertura de noves línies d'immersió lingüística a les escoles i als instituts de la ciutat i terme municipal a través d'activitats reivindicatives i lúdiques, com l'organització de la Trobada d'Escoles en valencià, la publicació d'una revista semestral, 'El Tempir' en la qual es poden trobar estudis de caràcter sociolingüístic, històric, dialectològic, literari..., i un dietari amb les activitats quotidianes de l'assocació envers la recuperació i la normalització del català.

PREMI OVIDI MONTLLOR

Pep Gimeno 'Botifarra'

Josep Gimeno i Montell, més conegut pel nom artístic de Pep Gimeno 'Botifarra' (Xàtiva, 1962) és un conegudíssim cantant tradicional valencià que ha aconseguit un gran ressó popular i mediàtic al llarg de la seua dilatada carrera artística. Amb només 15 anys, va debutar amb el cant d'albaes i des d'aleshores, el seu treball de camp l'ha portat a recuperar un gran nombre de cançons populars i romanços tradicionals. Una part d'aquestes les van enregistrar l'any 1985 al disc del grup Sarau Balls i cançons de La Costera. Botifarra s'ha destacat com una de les veus més sol·licitades de cançó d'arrel tradicional i col·labora sovint, sol o acompanyat per la Rondalla de La Costera o el grup Ball a Banda, amb grups de danses de La Ribera de Xúquer, La Vall d'Albaida o La Safor...

PREMI CARLES SALVADOR

Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià STEPV-IV

L'STEPV es va fundar ara fa trenta-cinc anys a partir dels moviments del professorat que compartien una forta vocació unitària, pluralista, perticipativa i democràtica. Aquest sindicat adopta una estructura arrelada en el territori, des de les unitats més menudes, el centre de treball, la localitat i la comarca fins a la més gran, el País Valencià. L'adaptació als nous temps ha donat com a resultat la nova estructura Intersindical Valenciana, un projecte de futur, una voluntat de treball per estendre aquelles característiques que han de constituir la base irrenunciable de qualsevol forma de sindicalisme: la participació i el respecte a la voluntat dels treballadors expressada democràticament, en defensa d'una societat cada vegada més jutsa i solidària. En definitiva, un sindicalisme nacional, que contribuisca a vertebrar la societat valenciana, autònom, assembleari i progressista.

PREMI VICENT ANDRÉS ESTELLÉS

Joan Martín Gallur

El nostre conciutadà Joan Martín és una persona entranyable i coneguda, tant per la seua personalitat afable i propera com per la seua llarga trajectòria poètica. La família i la poesia han estat sempre els dos eixos fonamentals als quals ha dedicat els quasi noranta anys de la seua existència. Ha participat en nombrosos certàmens poètics i la seua obra ha estat guardonada reiteradament amb la Flor Natural a diversos Jocs Florals, entre ells, els de l'Alcúdia. El seu estil poètic evoluciona amb el pas del temps des de referències que recorden la poesia de Teodor Llorente fins a una temàtica actual, que en ocasions adopta un sentit crític davant situacions, però sempre amb un to afable i irònic. Són moltes les publicacions que recullen poemes de Joan Martín, tant locals com foranes, però és sobretot al seu llibre Versos de poble i Dedicatòries on recull gran part de la seua producció poètica o, si més no, la més representativa.

LA PRESENTADORA

Clara Millo Barbarroja

És diplomada en Òptica i Optometria per la Universitat de València. Especialista, també, en Contactologia i en sontinua formació, introduint en la seua pràxi diària els últims avanços tecnològics per a detectar deficiències en la visió. Ha col·laborat en estudis de la Universitat de València.

Amant del folklore popular i de les tradicions, danses i indumentària tradicional, li encanta la vida al poble, el tracte amb les persones al carrer i als comerços, així com parlar i viure en valencià. Actualment és la presidenta de l'Associació L'Alcúdia Qualitat, organisme que defensa i impulsa el comerç local.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat