100 anys de l'Acte d'Afirmació Valencianista amb Josep Daniel Climent

Cinquè i penúltim sopar-xerrada de la dihuitena temporada de l'Associació Cultural  Bloc Jaume I de l'Alcúdia. Casal del Bloc Jaume I, Carrer Sant Jaume (antic Santiago Apóstol), 31. Divendres 8 de maig a les 21:30 h.

Fa poc més de cent anys, concretament el 26 de juliol de 1914, se celebrà a la ciutat de València l’Acte d’Afirmació Valencianista, organitzat per la Joventut Valencianista de Barcelona i de València. 

Amb aquesta celebració, el valencianisme polític encetava un nou camí que li permeté articular un discurs propi, amb uns continguts mínims, que amb el pas dels anys ha adquirit la suficient consistència i solidesa per crear plataformes de defensa dels seus ideals. 

El trajecte, farcit d’avenços i retrocessos, no ha estat senzill, els obstacles han estat nombrosos però, poc a poc, el valencianisme ha sabut crear un espai propi en la societat valenciana alhora que ha sabut impregnar l’imaginari col•lectiu dels valencians de referències imprescindibles, com ara l’oficialitat del valencià i la seua presència a l’escola, reptes que un segle enrere semblaven inimaginables. No està de més, per tant, que cent anys després rememorem aquella època fundacional i que valorem la tenacitat d’aquells precursors, no com un recordatori enyoradís sinó com la prova més fefaent que el treball i la persistència permeten aconseguir l’impossible.


En això estem!

Josep Daniel Climent Martínez. Va nàixer a la Granja de la Costera l'any 1959. Llicenciat en Geografia i Història i doctor en Filologia Catalana. Professor de valencià des de 1983. Ha treballat com a professor associat en la Facultat de Filologia. Actualment és catedràtic de secundària i col•laborador docent de la Universitat Oberta de Catalunya. Ha publicat articles sobre història social de la llengua catalana en distintes revistes. Ha publicat, entre altres, L'interés per la llengua dels valencians (segles XV-XIX), L'obra lingüística de Lluís Fullana, Les Normes de Castelló, L'interés de la llengua dels valencians al segle XX...


 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat